3,5 mm jack; CTIA versus OMTP

Een jack aansluiting voor een headset voor een smartphone is een relatief nieuwe aansluiting. Eerst werden er alleen stereo en mono jack pluggen gemaakt. Deze hadden 2 of 3 contactpunten. 1 van die contactpunten is de aarde, dat is het contactpunt dat het dichtst bij de kabel zit, dat noemt men de sleeve. Dan heeft de mono plug nog een tip, waar het mono signaal overheen gaat. De stereo plug heeft een ring en een tip, waar het linker- en rechter audio signaal overheen gaat. Een headset heeft ook een microfoon. Daarom moest er een vierde contactpunt komen op de 3,5 mm jack plug.

Het ontwerpen van die nieuwe jackplug werd gedaan door twee verschillende instanties, namelijk de CTIA (Cellular Telecommunications and Internet Association, voorheen bekend als Cellular Telecommunications Industry Association) en de OMTP (Open Mobile Terminal Platform). Deze twee organisaties hebben elk een eigen standaard ontwikkeld voor het aansluiten van een headset. De pluggen van beide instanties zien er precies hetzelfde uit, namelijk een vierpolige 3,5 mm jack aansluiting, ook wel TRRS plug genoemd. Het verschil zit echter in de interne bedrading van de kabel.

Welke pinning heeft de 3,5 mm jack headset?

OMTP vond het logisch om de aarde op de sleeve te laten zitten. Ze hebben de microfoon op de eerste ring gezet, het rechter audio signaal op de tweede ring en het linker audio signaal op de tip. CITA vond het logisch om de microfoon op de sleeve te zetten en de aarde op de eerste ring. Zie hier een schematische afbeelding van de 3,5 mm jack pluggen van deze organisaties:

3,5 mm jack plaatje

Stel dat je een headset hebt die volgens de CTIA standaard aangesloten is, maar je mobiel werkt met OMTP, dan zal de microfoon niet werken. Je zou natuurlijk je mobiel of je headset kunnen vervangen, maar dat is vaak een duur geintje. Er zijn gelukkig ook verloopstukjes die de pinning veranderen.

Hoe kan je weten welke aansluiting jouw headset of mobiel gebruikt? Dat is een goede vraag. In de regel gebruikte Apple de CTIA standaard. Apple heeft echter sinds de iPhone 7 geen headset aansluiting meer. De meeste oudere Android toestellen gebruiken de OMTP standaard. Sommige van de nieuwere Android toestellen gebruiken ook de CTIA standaard, terwijl anderen nog de OMTP standaard blijven gebruiken. Twijfel je over de aansluiting van jouw mobiel? Gebruik dan Google om er achter te komen of je een headset met een OMTP of een CTIA 3,5 mm jack plug moet hebben.