Een zakelijke autoverzekering vergelijken doe je zo!

Voor elk type auto die in Nederland in het verkeer wordt gebracht dient wettelijk verplicht een verzekering te worden afgesloten. Of het voertuig daarbij nu wordt gebruikt voor persoonlijke of voor zakelijke doeleinden maakt dus eigenlijk geen enkel verschil. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat de polissen van zakelijke en persoonlijke autoverzekeringen niet helemaal hetzelfde zijn, integendeel. Voordat je een zakelijke autoverzekering af gaat sluiten is het dan ook altijd belangrijk om even grondig een vergelijking uit te voeren. Een zakelijke autoverzekering vergelijken kan ervoor zorgen dat je meteen kan achterhalen welke zakelijke autoverzekering voor jou nu precies de beste keuze is. Hoe je dat doet? Dat laten we je bijzonder graag ontdekken hier op deze pagina!

Wat is een zakelijke autoverzekering?

De zakelijke autoverzekering is een verzekering die wordt afgesloten voor een auto die voor zakelijke doeleinden wordt ingezet. Vaak wordt er gedacht dat je er gewoon voor kan kiezen om een particuliere verzekering voor een zakelijk voertuig af te sluiten, maar dat is niet juist. Wanneer je dan schade oploopt tijdens het uitvoeren van zakelijke ritten is de kans ongelofelijk groot dat de verzekeraar de schade niet zal willen vergoeden. Hou hier dus altijd rekening mee. Twijfel je of jouw auto een zakelijk karakter heeft of niet? Beschrijf dan de situatie uitvoerig aan je (toekomstige) verzekeraar. Hij zal je namelijk precies kunnen aangeven of je nu beter kan kiezen voor aan particuliere of voor een zakelijke autoverzekering.

Welke zakelijke autoverzekeringen zijn er allemaal?

Tijdens een zakelijke autoverzekering vergelijken zal je meteen tot de conclusie komen dat er best een aantal verschillende mogelijkheden op de markt zijn terug te vinden. De eerste verzekering die je kan afsluiten voor je zakelijke auto is de WA-verzekering. Deze verzekering bevat alle standaard, wettelijk vereiste dekkingen. Dit betekent dat dit type van zakelijke autoverzekering eigenlijk voldoende kan zijn. Je moet er alleen wel de nodige aandacht aan besteden dat op deze manier alleen maar schade wordt gedekt die door jouw zakelijk voertuig wordt aangebracht aan derden. Je zal in dit geval dus alle eigen schade aan de auto zelf moeten vergoeden. Die kosten kunnen in de praktijk best stevig oplopen.

De beperkt cascoverzekering

Ga je een zakelijke autoverzekering vergelijken? Dan zal je direct kunnen vaststellen dat de beperkt cascoverzekering eigenlijk zowat de gulden middenweg vormt tussen de WA-verzekering en de allrisk. Bij deze verzekering kan je uiteraard rekenen op de aanwezigheid van de WA-dekking voor schade aan derden. Deze dekking wordt echter uitgebreid met verschillende vormen van schade die aan je eigen auto kunnen ontstaan. Denk hierbij aan:

  1. Glasschade zoals bijvoorbeeld een sterretje in de voorruit;
  2. Schade veroorzaakt door een aanrijding met een wild dier;
  3. Schade als gevolg van inbraak of diefstal;
  4. Brandschade en waterschade;
  5. Schade veroorzaakt door een storm of natuurgeweld;

Wordt tijdens een zakelijke auto verzekering vergelijken duidelijk dat de allrisk best een beetje overkill is? Wil je er echter tegelijkertijd toch voor zorgen dat je auto is verzekerd tegen bepaalde vormen van schade? Dan is het afsluiten van de zakelijke beperkt cascoverzekering wellicht een uitstekende keuze. Zo kan je best rekenen op een vrij uitgebreide bescherming terwijl je tegelijkertijd toch ook de periodieke kosten voor je verzekering weet te drukken.

De allrisk zakelijke autoverzekering

De duurste optie die bij een zakelijke autoverzekering vergelijken naar voor zal komen is ongetwijfeld de allrisk verzekering. Deze verzekering is eigenlijk een verzameling van alle voorgaande genoemde dekkingen, maar dan wel aangevuld met zelf veroorzaakte schade. Deze zakelijke autoverzekering kan interessant zijn wanneer:

  1. Je er als bedrijf voor heeft gekozen om te investeren in een dure auto;
  2. Er sprake is van een zakelijk voertuig dat op jaarbasis heel veel kilometers gaat rijden;

Reeds tijdens een zakelijke autoverzekering vergelijken wordt duidelijk hoe hoog de premie van de allrisk autoverzekering is gelegen. Dit betekent dat je altijd voor jezelf de afweging dient te maken of de hoge verzekeringspremie wel opweegt tegen het risico dat je loopt. Bovendien spreekt het voor zich dat er ook goed moet worden gekeken naar de waarde die je uitbetaald kan krijgen bij schade. Is deze waarde te beperkt? Dan spreekt het voor zich dat ook in dat geval het afsluiten van een allrisk autoverzekering wellicht niet zo interessant is.

Zijn er ook extra dekkingen die je kan afsluiten?

Er zijn bij de zakelijke autoverzekering net als bij de particuliere autoverzekering absoluut verschillende extra dekkingen die je zou kunnen afsluiten. In eerste instantie is er bijvoorbeeld de rechtsbijstandsverzekering. In het bijzonder voor bedrijfsvoertuigen die vaak de weg op gaan geldt dat een dergelijke verzekering zeer belangrijk kan zijn. Bovendien is het bij het verzekeren van een auto waar heel wat kilometers mee worden gereden ook altijd de moeite waard om het afsluiten van een verzekering voor inzittenden af te sluiten. Op deze manier zijn ook de personen die zich in het voertuig bevinden bij een ongeval zo optimaal mogelijk verzekerd. Overweeg dus beslist om deze extra dekkingen toe te voegen aan je autopolis.

​​​​​​​Wanneer je zakelijke autoverzekering vergelijken?

Een zakelijke autoverzekering vergelijken is iets wat je uiteraard altijd moet doen op het moment dat je van plan bent om een (nieuwe) verzekering voor je zakelijk voertuig af te sluiten. Door zo'n vergelijking uit te voeren zal je namelijk direct een concreet beeld krijgen van het aanbod aan mogelijkheden dat er op de markt is terug te vinden. Dit gezegd hebbende is er meer. Het is namelijk zo dat het eenmalig uitvoeren van een zakelijke autoverzekering vergelijking niet voldoende is. Heel wat bedrijven staan er namelijk niet bij stil, maar de waarde van je zakelijk voertuig kan bijvoorbeeld na verloop van tijd stevig veranderen. Blijvend een dure allrisk verzekering betalen is dan ook in bepaalde situaties best zonde.

Een zakelijke autoverzekering vergelijken moet omwille van bovenstaande niet alleen maar gebeuren bij het inschrijven van een nieuw voertuig. Je doet er daarnaast ook altijd goed aan om bijvoorbeeld één keer per jaar nog eens een vergelijking uit te voeren. Bij voorkeur doe je dit op het moment dat de verzekeraars hun nieuwe tarieven voor het komende jaar hebben aangekondigd. Op die manier zorg je er immers voor dat je altijd kan genieten van de meest interessante premie voor jouw zakelijke auto's.