Ongeluk gehad? Dit moet je doen! 

Ben je betrokken geraakt bij een ongeval? Dan komt er ontzettend veel op je af en ben je er mentaal mogelijk niet helemaal bij. Om te voorkomen dat je belangrijke dingen vergeet, lees je daarom in dit blog de stappen die je moet zetten nadat je betrokken bent geweest bij een ongeluk. Zo voorkom je verdere problemen én zorg je dat je, bij eventueel opgelopen letselschade, altijd zult krijgen waar je recht op hebt. Lees je mee? 

Stap 1: Veiligheid 

Zorg allereerst dat iedereen veilig is; zet de auto’s aan de kant, doe de waarschuwingslichten aan en controleer rustig of je zelf fysieke schade ondervindt. Heb jij of heeft de wederpartij lichamelijk letsel aan het ongeval opgelopen? Licht dan de politie in zodat er een proces verbaal opgemaakt kan worden. 

Stap 2: Schade in kaart brengen

Je kunt nu de schade in kaart gaan brengen. Maak foto’s van de schade aan de auto’s en van direct zichtbaar lichamelijk letsel. Vul de verzekeringspapieren in en beschrijf de situatie zo goed mogelijk. Is de politie ter plaatse? Doe dan goed je verhaal en maak duidelijk welke schade je ondervindt ten gevolge van het ongeval. 

Stap 3: Aansprakelijkheid vaststellen 

Bij het invullen van de verzekeringsformulieren en het gesprek met de politie, is het belangrijk dat naar voren komt wie er schuld heeft aan het ongeval. Is dit de wederpartij? Benoem dit dan ook op deze manier en leg uit waarom deze partij schuld heeft aan het ongeval. Betwist de wederpartij de aansprakelijkheid op zijn of haar eigen verzekeringsformulieren? Onderteken deze formulieren dan niet en blijf bij je eigen verklaring. Bij een conflict over de aansprakelijkheid kun je een letselschade advocaat inschakelen, deze kan je helpen bij het aansprakelijk stellen van de wederpartij. 

Stap 4: Bewijs verzamelen

Maak niet alleen gebruik van foto’s en de verzekeringsformulieren, of je verklaring aan de politie, maar noteer ook de gegevens van eventuele getuigen. Ga naar de garage en laat een rapport opstellen over de opgelopen schade aan de auto en bezoek de dokter om je medisch te laten onderzoeken. Vraag ook van de dokter een verklaring op. 

Stap 5: De juiste hulp inschakelen 

Is er sprake van ernstige schade? Neem dan zo snel mogelijk een letselschade advocaat in de arm uit jouw regio, zorg er altijd voor dat de letselschade advocaat is opgenomen in het Register en valt onder Keurmerk Letselschade, zoals deze letselschade advocaat Eindhoven of deze letselschade advocaat in Almelo. Een dergelijke advocaat kan je helpen bij het verkrijgen van de juiste vergoeding van de opgelopen schade.