Het leven na het verkopen van een onderneming

Bij het plaatsen van hun handtekening onder de verkoopakte van hun bedrijf, beseffen  veel ondernemers nog niet tot in welke mate dit hun leven voorgoed zal veranderen. We hebben een hele carrière lang bloed, zweet en tranen geïnvesteerd in hun bedrijf en beschouwen dat ze als hun eigen kind. Ondanks het feit dat het verkopen van hun bedrijf een bewuste overweging was, blijft het voor velen onder hen moeilijk om los te laten.

Identiteitscrisis voor de werkloze ondernemer

Voor sommigen is het plots de eerste keer dat ze werkloos of semi-gepensioneerd zijn. En wanneer je gewend bent aan het hectisch leven van een ondernemer, is dat even aanpassen. Ondernemers worden vaak gekenmerkt door hun energie, hun zin voor avontuur en risico, maar vooral door hun diepe behoefte aan zelfstandigheid en controle. Daarom hebben zij er in de eerste plaats voor gekozen om ondernemer te worden. Zij zijn niet gewend aan de leegte of “rust” die na een bedrijfsverkoop volgt.

Tip: https://webwinkel-te-koop.nl/

Die leegte veroorzaakt een soort van identiteitscrisis. Vaak identificeert de ondernemer zich helemaal met zijn bedrijf. Hij of zij heeft de onderneming gecreëerd, in goede banen geleid en doorheen de jaren zien groeien. Daarbij valt er ook een heel sociaal netwerk weg: werknemers, klanten en andere stakeholders van het bedrijf. Dit kan zorgen voor een overweldigend gevoel van eenzaamheid, want die menselijke interacties zijn moeilijk te vervangen.

Dan komt er ook de vraag van zingeving. Wat doe je met de vrije tijd en het geld dat je verdiend hebt? Hoe wordt de leegte na het verkopen van jouw bedrijf opgevuld?

Een nieuw hoofdstuk starten.

Veel ondernemers zitten na een lange carrière, die bekroond werd door het verkopen van hun onderneming, in een luxepositie.  De opbrengsten zijn vaak zo groot dat ze nooit meer hoeven te werken. Maar dit is niet het levenspad dat ondernemers meestal willen bewandelen. Soms valt de ondernemingshonger niet te stillen, en dan beginnen zij gewoon aan een nieuw ondernemingsprojectproject. Plannen die steeds werden uitgesteld door andere prioriteiten.

Anderen kiezen ervoor om hun tijd te besteden aan rustigere activiteiten. Zaken waarvoor ze nooit de tijd hadden door hun drukke carrière.  Zo gaan sommigen meer tijd doorbrengen met hun gezin, een boek schrijven, of hun ervaring delen door consultant te worden. Sommigen willen na een rijkelijk gevulde carrière iets teruggeven aan de wereld, iets dat de marktlogica overtreft. Zij zien het als hun taak om een jongere generatie toekomstige bedrijfsleiders te inspireren.

Uitgelicht: https://webshops-te-koop.nl/

Tenslotte zijn er ook ondernemers die gewoon even moeten ontspannen. Zij gunnen zichzelf even de tijd om nieuwe passies te ontdekken, en nemen de tijd om hun gedachten weer op een rij te krijgen. Deze rusttijd kan vaak de nodige inspiratie brengen voor het nieuw leven dat volgt.

Een ondernemer bevindt zich na het verkopen van zijn bedrijf in een gunstige positie die hem of haar in staat stelt om na te denken over zijn toekomst. De weg die hier ingeslagen wordt is voor elke ondernemer anders, maar het zit nu eenmaal in de aard van ondernemers om hier een antwoord op te vinden.